Wednesday, December 16, 2009

Konsten att lyckas i en etta

Bland tidigare kommentarer dök det upp en fråga som gick så här:
I love your blog! Could you please help me and introduce some ideas how to furnish one-room flat? How sofa, bed and diningtable fit to same space? I have quite spacious appartment but only that one room. How should I decorate it? Any ideas?
(Press the translate button in the right margin for english! I hope it works ok, otherwise let me know)
.
Här kommer några idéer som kan vara bra och tänka på och kanske kan hjälpa dig:
.
- Det viktigaste är att rummet har ljusa väggar eftersom det ger ett större intryck. Så vitt är att föredra. Däremot kan en vägg eller en del av en vägg målas i t ex svart så får man känslan av att den här väggen försvinner.
.
- Övermöblera inte. Ta bara in precis de möbler som du absolut behöver och det är bra om dessa har en multifunktion. Är rummet väldigt litet kan kanske en bäddsoffa vara lösningen. Soffbordet bör inte vara större än det kan användas som sängbord på kvällen. En läslampa som också går att använda som sänglampa är ett bra sätt att spara plats. Ett större bord som går att använda både som skrivbord och matbord kan också vara bra. Ännu bättre om det är fällbart så att man kan använda det som ett stort matbord vid de tillfällen man har gäster, men fällas ihop till ett mindre när man är ensam. Använd stapelbara pallar till gästerna. Även om man har det litet måste man byta sittplats ibland så en skön fåtölj vid soffan blir både bekvämt och praktiskt.
.
-Satsa på bra förvaring. Utnyttja takhöjden och bygg uppåt väggarna med hyllor och skåp. Använder du öppna hyllor, placera småprylarna i praktiska lådor.
.
- Skippa gardinerna och satsa på rullgardiner eller persienner, det släpper in mer ljus och ger ett luftigare intryck.
.
- Håll färgskalan nere. Vill du ta in färg så satsa på en färg eller max 3, det gör att intrycket blir lungt och harmoniskt.
.
- Dekorera inte heller för mycket. Mycket prylar gör rummet mindre och ser stökigare ut. Satsa hellre på någon slags dekoration på väggen - kanske en vacker tavla.
.
Det här ger mig chansen att visa en repris på stylist Sofie Lawetts (fd Andersson) bilder på sin härliga etta med kök på 38 kvm. Fotograf Marcus Lawett.
.

No comments:

Post a Comment