Sunday, December 19, 2010

Fjärde advent och 5 tips som minskar stressen

Redan fjärde advent och mindre än en vecka kvar till julafton. Har inte julstressen infunnit sig redan så lär den dyka upp de närmaste dagarna. Massor som ska hinnas klart på jobbet innan helgen och sen allt som ska ordnas och fixas hemma för högtiden då allt ska vara på perfekt. Allt ska vara juligt och fint med granen dekorerad, skinkan kokt, kakorna bakade och huset ska vara dammfritt och alla ska vara glada och älskvärda och barnens ögon ska tindra. Ja, ni hör ju, låter som en saga eller en amerikansk julafton på 50-talet. Vi har nog alla våra små idealbilder i bakhuvudet men egentligen vet vi nog också att de för de flesta är rätt orealistiska. Den här bloggen hjälper ju inte direkt till heller, utan vi bloggare spär gärna på den här idealbilden. Kanske för att vi innerst inne gillar den.

Men här kommer några tips för att minska stressen fram till julafton. För vad är det egentligen som behövs (förutsatt att vi är tokiga i inredning och helst vill att allt ska var superfint). Jo....


1. Köp julklapparna som är ett måste, dvs barnens. Planera hemma, gå sen rakt på hyllan. Inget att göra åt det här. (Möjligtvis kan man försöka hålla antalet och summan nere för att inte allt ska gå överstyr innan de fyllt 18.) Alla andras julklappar, planera hemma och går det att köpa alla på ett ställe, t ex i bokhandeln eller parfymeriet så gör det.

2. Planera alla matinköp och vad som ska lagas redan idag. Köp färdigt om det går. Laga bara det ni själv tycker är viktigast och skippa resten. Glöm alla måsten! Om du ska ha julafton hemma - delegera - bestäm att i år är det knytkalas, alla tar med sig något, du är projektledare.

3. Glöm det där med julstädning, det är för hemmafruar. Ingen som sysslar med längre. Viktigast är att plocka undan, dammsuga och städa kök och toaletter, alltså som vanligt.

4. Dekorera med blommor som hyacinter, amaryllisar eller tarzetter. Det gör hemmet riktigt stylish och doftar ljuvligt. Gran är så klart inte heller fel, men inget måste, man köra med kvistar dekorerade med julgranskulor istället eller lägga julgranskulorna i en skål.

5. Tänd ljusen! Finns inget så stämningshöjande som tända ljus, massor överallt. (Brandvarnare!)

Foto Living Etc.

No comments:

Post a Comment